Redenen om houten ramen te kiezen

Kunststof kozijnen zijn  in de loop der jaren schijnbaar het de facto materiaal geworden voor raam- en deurkozijnen. Dit is vooral duidelijk in nieuwbouwwijken. Sommige huiseigenaren echter, vooral die in beschermde natuurgebieden wonen, hebben altijd de voordelen van natuurlijke materialen boven kunstmatige ingezien.

Kozijnen Deurne hout

Hier zijn 7 redenen om hout boven kunststof te verkiezen

Houten kozijnen zijn erg opvallend en staan prachtig op elk huis. Bovendien kun je je houten kozijnen voor ramen op maat laten maken door te kiezen uit een grote verscheidenheid aan houtsoorten zoals esdoorn, mahonie of eik, die allemaal een andere uitstraling hebben. Houten raamkozijnen kunnen ook gesneden, gebeitst of geverfd worden naar eigen smaak en passend bij het uiterlijk van het huis.

Ramen met houten kozijnen zijn veel milieuvriendelijker dan PVCu. Ze hebben in feite een negatief GWP (aardopwarmingsvermogen), wat inhoudt dat ze over hun lange gebruiksperiode in staat zijn de hoeveelheid Co2 uit de atmosfeer te verminderen. Terwijl bij de productie van PVCu chemicaliën vrijkomen.

Het gebruik van hout uit duurzame bronnen maakt deze raamkozijn-optie verreweg de milieuvriendelijkste van allemaal.

Houten raamkozijnen kunnen mogelijk nog vele jaren meegaan, terwijl je gemiddelde PVC ramen waarschijnlijk minder dan 30 jaar meegaan. Als ze goed onderhouden worden kunnen je houten ramen efficiënt weerstand bieden tegen slijtage en een leven lang meegaan.

Hout is een van de meesterstukken van de natuur en werkt als een natuurlijke isolator die de temperatuur van je huis aangenaam houdt.

Hout is van nature isolerend, wat helpt om de warmte binnen je huis vast te houden. Dit verlaagt op zijn beurt ook de uitstoot van koolstof en verlaagt dus je elektriciteitsrekening terwijl je je huishouden warm en behaaglijk houdt.

Hoewel houten raamkozijnen regelmatig onderhoud en weerbestendigheid nodig hebben om ze in tip top conditie te houden, blijven ze er door verven en vernissen niet alleen aantrekkelijk uitzien, maar helpen ze ook de natuurelementen te weerstaan.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn raamkozijnen van PVC helemaal niet onderhoudsvrij en een PVC raam kan niet zo gemakkelijk gerepareerd worden.

Het kost ongeveer acht keer meer energie om een PVC raamkozijn te maken dan een houten raamkozijn. Milieu-activisten worden geplaagd door de vrees dat het PVC afval tegen het jaar 2020 tot 6,4 miljoen ton zou stijgen. Er wordt 43% meer afval geproduceerd door PVC ramen dan door houten ramen. Hiervan gaat ongeveer 82% naar de stortplaats en 15% wordt verbrand. Slechts 3 % van het afval wordt gerecycleerd.

Hoogrendement houten ramen zijn niet noodzakelijk duurder dan hun PVC tegenhangers. Omdat ze er in veel verschillende soorten zijn krijg je veel keuze. Terwijl esdoorn het goedkoopste hout voor ramen is, is mahonie het duurste. Als je bovendien een klassiek raamkozijn voor je huis kiest, kun je er zeker van zijn dat ze veel langer meegaan dan PVCu.

Bron: Kozijnen Deurne