Moet je een slapende baby wakker maken?

Slapen is zo’n groot onderwerp voor ouders. Hoe vaak ben je op een babyles geweest of heb je een andere ouder in een koffietentje gesproken en hebben ze gevraagd ‘hoe slaapt de baby?’ of ‘hoe kan ik mijn baby in slaap krijgen?’ Andere ouders peilen graag wat ‘normaal’ is door de slaapgewoonten van hun baby met die van anderen te vergelijken. Maar wat ik geleerd heb door als babyslaapconsulente met honderden gezinnen te werken, is dat er niet zoiets als ‘normaal’ bestaat als het om baby’s gaat. Wat voor de één werkt, werkt niet altijd voor de ander. Baby’s ontwikkelen zich in verschillend tempo en dat is het enige dat ‘normaal’ is.

Moet je een slapende baby wakker maken

Dat gezegd hebbende zijn er bepaalde dingen die in de eerste jaren van veel kleintjes vaak naar voren komen als het om hun slaap gaat. Als ouder merk je dat je je zorgen maakt over wanneer je pasgeborene een routine nodig heeft, wat die routine moet zijn, en wat er gebeurt als die routine verstoord wordt. Het is een mijnenveld! Als babyslaapconsulente en peuterslaapconsulente krijg ik zo veel vragen over advies over babyslaapjes, maar er zijn een paar echt veel voorkomende vragen die vaak opduiken.

Moet je een slapende baby wakker maken?

Volgens het oude wijvenpraatje moet je een slapende baby nooit wakker maken. Maar dit is eigenlijk niet waar. Er zijn enkele omstandigheden waarin het heilzaam is om ze wakker te maken:
Als ze pasgeboren zijn en een voeding nodig hebben. Het is aan te bevelen dat een pasgeborene regelmatig moet voeden en als ze langer dan 3-4 uur slapen moet je ze wakker maken voor een voeding. Pasgeborenen worden vaak geboren met hun dagen en nachten omgedraaid. In de baarmoeder slapen ze overdag vaak meer als mama hen heen en weer beweegt en wiegt. En ze zijn ‘s nachts meer wakker als mama (probeert) te slapen. Het is OK om te proberen een baby overdag op te wekken om vaker voeding en wakkere tijd overdag vast te stellen.

Als langer slapen een baby te dicht bij bedtijd brengt voor nog een dutje, maar te vroeg om er comfortabel te komen zonder dat ze oververmoeid raken. Ik raad bijvoorbeeld aan dat 5-8 maanden oude baby’s op een schema van 19.00-7.00 uur rond 14.45 uur gewekt worden uit een eventueel middagdutje. Dit betekent dat ze een heerlijke periode van 2 uur wakker kunnen zijn en om 16.45 uur tot 17.30 uur naar beneden kunnen gaan voor hun krachtslaapje voor het slapengaan. Als ze veel later dan 14.45 uur sliepen, zou het kunnen dat hun powernap te laat begint en de bedtijd terugschuift, of je zou eindigen met geen powernap en een ‘heksenuurtje’ voor het slapengaan.

Een ander moment waarop het goed is je baby of peuter wakker te maken is wanneer hun dutjes invloed beginnen te krijgen op de bedtijd. Naarmate je kleintje ouder wordt beginnen ze minder slaap nodig te hebben. Je merkt misschien dat je peuter tegen bedtijd vecht en niet goed tot rust komt bij het begin van de nacht. Probeer, voor je eraan denkt hun dutje te laten vallen, de lengte ervan te verminderen. Als ze 2 en een half uur doen, maak ze dan na 2 uur wakker. Het is misschien eerst een beetje uitproberen, maar zelfs 45 minuten kan al genoeg zijn om geen oververmoeide baby te hebben bij het slapengaan.

Als ik mijn baby spenen geef, zal dat hem helpen slapen?

Voor ik zelf vader werd, zou ik aangenomen hebben dat het antwoord op deze vraag ja is. Een volle buik betekent een slaperige baby, toch? Maar de realiteit is dat spenen de slaap soms kan verstoren.

Het spenen begint gewoonlijk rond de 6 maanden. Voor sommige baby’s valt dit natuurlijk samen met het feit dat ze de hele nacht beginnen te slapen, of nog maar één of twee voedingen krijgen. Ze zijn de 4 maanden slaapregressie voorbij en kunnen grotere hoeveelheden melk in hun buik vasthouden, wat hen kan helpen langere stukken te slapen.

De introductie van vast voedsel kan echter een paar hikjes veroorzaken. Ten eerste leert het buikje van je kleine baby iets anders te verteren dan melk, wat wat tijd kan kosten. Ook moet je er rekening mee houden dat je kleine hetzelfde uit melk moet blijven halen als hij voor het eerst begint te spenen. Bij het spenen beginnen we de kleintjes vaak aan losse groenten en fruit, wat geweldig is, maar ze hebben niet veel calorieën, dus hun voornaamste bron of voeding komt nog steeds van melk. Als je baby ‘s nachts nog een voeding kreeg, zal dat niet automatisch wegvallen met de introductie van vast voedsel.

De belangrijkste boodschap is dat je met spenen begint als je kleintje er klaar voor is. Besluit niet te beginnen met spenen op basis van slaap, want er is geen bewijs dat dit de nachten van je kleintje zal verbeteren.

Bron: gebreide babykleding